🥦 Toen ik even geen broccoli meer hoefde
Elke week schrijft Laura met humor, eerlijkheid en een scherp oog voor de wereld om ons heen over één van de vier lagen van het lichaam. Maar deze keer even iets anders! Namelijk een lekker gezond recept.
Soms zijn het de kleinste dingen die grote indruk maken. Een geur, een smaak, of een wesp die uit je broccoli kruipt. Ik was misschien tien, het was zomer, en mijn moeder had verse biologische broccoli gehaald. Supergezond, knalgroen, liefdevol klaargemaakt. Alleen… ze had hem niet helemaal goed gewassen.
En terwijl de pan zachtjes stond te pruttelen, kwam hij omhoog: eerst een verdwaasde wesp. Toen wat kleine witte wormpjes. Alsof de broccoli zélf besloot dat het genoeg was geweest. Vanaf dat moment was het klaar voor mij. Broccoli? Geen haar op m’n hoofd. Jarenlang niet.
Tot nu. Deze salade is mijn kleine comeback. Licht, voedzaam, zomers en volledig wespvrij. Eén hap en je zit weer in je lijf, niet in je jeugdtrauma. ;)
🥗 Broccoli-bietensalade met makreel (voor 2 personen)
Ingrediënten
1 kleine broccoli (volledig gewassen 😉)
1 grote rode biet (voorgekookt of zelf gegaard)
½ komkommer
100–150 g gerookte makreel (graatvrij)
100 g bulgur of parelcouscous
3 el extra vierge olijfolie
1 tl citroensap of appelciderazijn
Zout & peper naar smaak
Bereiding
Kook de bulgur of parelcouscous volgens de verpakking. Laat afkoelen.
Snijd de broccoli in roosjes en blancheer ze 2–3 minuten in gezouten water, of stoom ze kort in een stoompan tot ze heldergroen en beetgaar zijn.
Koel direct terug met koud water.
Snijd de rode biet in blokjes of plakjes.
Snijd de komkommer in halve maantjes.
Meng broccoli, biet en komkommer in een kom. Verdeel de makreel in stukjes erover.
Klop de olijfolie met citroensap, peper en zout en giet als dressing over de salade.
Extra lekker met: verse peterselie of dille, en wat geroosterde zonnebloempitten of andere noten naar keuze.
Waarom voedzaam?
Deze salade is niet alleen lekker, maar ook een voedingsbom:
Broccoli: rijk aan vitamine C, K, foliumzuur, vezels en antioxidanten.
Rode biet: boordevol ijzer, kalium en nitraat (goed voor je bloeddruk).
Makreel: eiwitrijk en vol omega 3-vetzuren, B12 en selenium.
Komkommer: hydraterend, licht en verfrissend.
Olijfolie: gezond vet met vitamine E en polyfenolen.
Perfect voor warme dagen waarop je lichaam iets lichts én krachtigs nodig heeft.
Zomer op je bord. En geen wesp in zicht.
Laat je me weten wat je ervan vindt?
Meer Blogs
Aanmelden als aanbieder op Holimoni?
Vul het aanmeldingsformulier in en we gaan zo snel mogelijk aan de slag.