Festivalpens en fabrieksvoer

Door

Laura Doest

3 juli 2025

Na een weekend vol fabrieksvoer ligt Laura gevloerd op de bank. In deze scherpe en humoristische column lees je waarom ultrabewerkt eten meer doet dan je denkt – en waarom jouw lijf liever boerenkool dan E-nummers wil.

Festivalpens en fabrieksvoer


Zit ik dan. Met een kruik op m’n buik en een kopje kamillethee, terwijl het buiten 36 graden is. Je zou denken: die is gek geworden. Maar nee hoor, ik lig gewoon met kramp op de bank. After-festival. Of eigenlijk: after-catering. 


Afgelopen weekend draaide ik weer als vanouds een klus op een festival ergens vlakbij dat bekende achtbanenpark. Je weet wel, waar slapen optioneel is, oordoppen voor watjes zijn, en de eindshow zo intens dat het lijkt alsof het heelal zelf een hartslag krijgt. 


Gezond eten? Vergeet het maar. Niemand die daar drie dagen bezig is met biologische hummus of omega 3-vetzuren. En ik dacht: ach, een keertje slecht eten kan geen kwaad. Alleen m’n lijf dacht daar anders over. Want één snoepje is wat anders dan drie dagen ultrabewerkt voedsel naar binnen schuiven. Dus daar lag ik weer: kramp, opgeblazen, 0 energie. En toen realiseerde ik het mij weer: ik eet niet puur en natuurlijk omdat het hip is, maar omdat ik geen zin heb in deze onnodige pijn. 


Maar Laura, wat is er zo erg aan ultrabewerkt voedsel dan?


Uh… alles.


Zo’n twee derde van alles in de supermarkt is ultrabewerkt. Dat zijn geen gewone producten meer, maar industriële constructies vol conserveermiddelen, kleurstoffen, zoetstoffen, smaakversterkers, en zaadoliën. Geen gekookte aardappel, maar iets wat ooit een aardappel was, nu vermomd als‘snelle snack’. En ja, het ziet er leuk uit en smaakt “lekker”, maar je lijf denkt: wat moet ik hiermee? Voor de leken onder ons, dit doet ultrabewerkt voedsel echt met je:

  • Het zet je lichaam in een constante laaggradige ontsteking 

  • Het verstoort je hormonen en stemming 

  • Het verhoogt risico’s op o.a. diabetes type 2, hart- en vaatziekten, depressie en obesitas.

  • Het ondermijnt je immuunsysteem van binnenuit.

Stilletjes. Maar structureel. 


Okay, maar Laura hoe herken ik dit allemaal in de supermarkt: Nou..

  • Het is verpakt & lang houdbaar 

  • Het zit vol onuitspreekbare ingrediënten 

  • Vaak bekende merken met veel marketing, weinig voeding 

  • Het bevat vaak: smaakstoffen, kleurstoffen, zoetstoffen, emulgatoren, verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen, toegevoegde suikers, zaadoliën 

Veelvoorkomende voorbeelden: frisdrank, chips, snoep, koek, fastfood , kant-en-klaarmaaltijden, supermarktbrood, ontbijtgranen, vleeswaren, margarine, industriële vleesvervangers, melkvervangers met zoetstoffen of stabilisatoren, alles met zaadoliën (zoals zonnebloemolie of koolzaadolie).


Ja… dat is even slikken hé?. Grote kans dat jouw voorraadkast vol staat met dit spul. Maar geen paniek. Er is een uitweg.


Uit steeds meer onderzoeken, zoals gepresenteerd op het ASCO-congres door arts-onderzoeker Sara Char, blijkt: je leefstijl maakt het verschil.


Dus:


✔ Vul je keukenkastje met pure ingrediënten

✔ Koop vers. Het liefst bij boeren of op de markt

✔ Leer etiketten lezen. (spoiler: minder is beter)

✔ Kook zelf. Simpel, maar lekker

✔ Wees niet bang voor vet of suiker, maar kies de vorm waarin ze leven.

✔ Eet ontstekingsremmende voeding

✔ Beweeg


Maak eens zelf bananenbrood. Of chocochipkoekjes met havermout, roomboter en pure chocola. En laat dat supermarkt-taartje met 23 E-nummers of die vleeswaren vol kaliumlactaat, E450 en carrageen lekker liggen. 


Want eten hoort niet ingewikkeld te zijn. Het hoort voedend te zijn. Eerlijk.


Je darmen, huid, energie en humeur gaan je dankbaar zijn. 


En je pens ook.

Aanmelden als aanbieder op Holimoni?

Vul het aanmeldingsformulier in en we gaan zo snel mogelijk aan de slag.