Temu aan tafel
Laura duikt deze week in de wereld van Temu: van glittergadgets tot gehakt uit een Chinese app. Hoe onze koopknoppen worden ingedrukt door algoritmes, en waarom jouw biefstuk beter van de markt komt dan uit een vliegtuigdoos.
Je kent ze wel, die la in je keukenkast. Vol met siliconen eierprikkers, kattenoortjes voor op je fietshelm, en een curryworstsnijder in de vorm van een eenhoorn. Allemaal van Temu. Gekocht in een opwelling, bezorgd in een plastic berg, en daarna linea recta verbannen naar de donkere krochten van je keukenkastje. “Ach, het kostte toch maar 87 cent.”
Maar Temu is op missie. Niet alleen om je huis vol te proppen met ondefinieerbare gadgets, maar nu ook je maag.
Verse worst uit een app?
Ja echt: je kunt tegenwoordig eten bestellen bij Temu. In Duitsland kun je al vers vlees scoren, en in België klikken mensen inmiddels hun snoep, sauzen en noten bij elkaar alsof het Pokémonkaarten zijn.Even serieus. Wie denkt er op een willekeurige dinsdag: “Goh, ik heb trek in gehakt. Laat ik het eens bestellen bij een Chinese app bekend van telefoonhoesjes met konijnenoortjes”? Niemand. In Nederland zijn we gelukkig nog niet zover. Maar de cijfers liegen niet: 4,6 miljoen Nederlanders gebruiken Temu. Dat is één op de vier volwassenen die ergens tussen het tandenborstelreinigerpakketje en de glow-in-the-dark-wc-bril ineens denkt: “Wat nou als ik hier ook mijn aardappels bestel?” Bizar!
De dopamine-diet app
En ja hoor, Temu weet dat. Ze weten alles. We noemen het gemak. Of ‘lekker goedkoop’. Maar wat we eigenlijk voelen is: beloning. Elke klik, elke “nu kopen”-knop, is een mini-injectie dopamine. Een shotje voldoening in een druk leven waarin we even niets hoeven te kiezen, want de app weet het al voor ons.
En hoe slechter we in ons vel zitten, hoe harder we klikken. Temu snapt ons mentale gedrag feilloos. Comfortshopping is het nieuwe comfortfood. En nu verkoopt de app ook daadwerkelijk food. Twee vliegen, één algoritme.
We denken dat we controle hebben. Jij klikt. Jij kiest. Jij koopt. Maar ondertussen wordt er méér gekocht dan alleen een zak snoep: je aandacht, je gedrag, je patronen.
Okay.. creepy! Maar wat kun je zelf doen, wil jij natuurlijk weten? Nou, heel simpel eigenlijk:
Koop minder.
Denk twee seconden langer na: “Heb ik dit echt nodig?”
En misschien wel het belangrijkste: ga gewoon weer naar buiten. Naar de groentenboer. De slager. De markt op zaterdag.
Want je courgette heeft geen ‘Buy 2 Get 3 Free’-sticker nodig. En je biefstuk hoort niet in een kartonnen doos met een vliegtuigstickertje erop.
Temu in je buik voelt misschien goedkoop, maar de échte prijs? Die zit in je privacy, je lokale winkelier en een koelkast vol onzichtbare data.
Eetse! ;)
Meer Blogs
Aanmelden als aanbieder op Holimoni?
Vul het aanmeldingsformulier in en we gaan zo snel mogelijk aan de slag.