Een stoplicht dat je intuïtie in de weg zit: ''Nutri-Score''
Groen label, goed gevoel? Niet altijd. In deze blog laat Laura zien waarom je lijf soms beter weet wat gezond is dan een systeem met letters. Over misleiding in de supermarkt, intuïtief eten en waarom jij je buik best wat vaker mag geloven.
Misschien hebben jullie dat wel gemerkt, maar ik ben superkritisch en laat me niet zo snel vertellen wat goed of niet goed voor mij is. Zo weet ik ook nog goed dat toen de overheid in Januari 2024 kwam met de zogeheten Nutri-Score, en ik dacht: ja daag…
Want je herkent het misschien wel: je staat in de supermarkt, pakt een product met een grote groene Nutri-Score A… en tóch voel je ergens vanbinnen:
“Is dit eigenlijk wel écht gezond?”
Nou, dat is geen toeval. Dat is intuïtie.
Rationeel vs. Intuïtie
Rationeel gezien lijkt het Nutri-Score-systeem handig: het rangschikt producten van A (gezond) tot E (ongezond) op basis van calorieën, vetten, suikers, vezels en eiwitten. Maar wie écht kijkt, ziet dat light frisdranken of bewerkte mueslirepen vaak A of B scoren, en natuurlijke producten zoals noten, olijfolie of zalm een C of D krijgen. De Nutri-Score straft natuurlijke vetten en beloont slimme marketingtrucs.
Maar dit klopt helemaal niet… voeding hoort levend, puur en voedend te zijn. Je ziel weet het verschil tussen een echte avocado en een industrieel bewerkte nep-snack met 'goede cijfers’. Want hoe vaak heb je iets met een A-score gegeten, om daarna loom, onrustig of zelfs opgeblazen te voelen? Intuïtie gaat niet over cijfers, het gaat over luisteren naar wat jouw lichaam en hart nodig hebben. Maar door dit soort systemen, raken we steeds verder verwijderd van onze eigen intuïtie.
Van dat zachte stemmetje in je buik dat zegt: “Dit voelt voedend” of juist: “Laat maar liggen.”
En intuïtie is geen zweverig woord. Het is het kompas van je lichaam. Het is de kracht die je vertelt wat je nodig hebt. Als we leren luisteren, weten we vaak zélf heel goed wat gezond is, zonder dat een stoplicht op een verpakking ons dat hoeft te vertellen. En blijkbaar voelen niet alleen consumenten dit aan.
De voedingsindustrie? Ook niet overtuigd.
Volgens een artikel in de Levensmiddelenkrant negeren veel voedselproducenten in Nederland de Nutri-Score bewust: "Vanuit de voedingsindustrie klinkt stevige kritiek op het systeem: het zou misleidend zijn, niet representatief voor het hele productassortiment, en schadelijk voor het imago van producten met een eerlijke, maar 'slechte' score.”
Mijn tip?
Gebruik de Nutri-Score gerust als een richtlijn, maar niet als je waarheid. Vraag jezelf af:
Voelt dit voedend voor mij?
Is dit puur of bewerkt?
Wat heeft mijn lichaam vandaag echt nodig?
Voeding gaat niet alleen over cijfers. Het gaat over energie, levendigheid, verbinding en bewustzijn. Het gaat over thuiskomen in je lijf, in plaats van verdwalen in systemen. Heb jij ooit een product gegeten met een “goede score” dat toch niet goed voelde? Of merk je dat je intuïtie vaak iets anders zegt dan het etiket? Ik hoor graag jouw ervaring.
Stuur een e-mail naar nunacoaching.ams@gmail.com of een DM via Instagram op @nuna.coaching met jou persoonlijke verhaal.
Meer Blogs
Aanmelden als aanbieder op Holimoni?
Vul het aanmeldingsformulier in en we gaan zo snel mogelijk aan de slag.